Przepis na ,, królika po polsku " :
jedna tuszka królicza
750 ml śmietany
1 główka czosnku
sól , pieprz ,majeranek
Królika dzielimy na elementy i myjemy . Nacieramy solą i wszystkimi przyprawami , następnie odstawiamy na 10 minut. Wlewamy 2/3 śmietany i pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Na koniec pieczenia należy dodać resztę śmietany, doprawić do smaku. Można podawać z ziemniakami i kapustą .
Pasztet z królika:
1,7 kg tuszki króliczej
600 g podgardla
600 g wątróbki króliczej lub drobiowej
2 cebule
2 bułki pszenne
1-2 jaja
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Na wrzątek wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i sól , następnie wrzucamy podgardle i królika i gotujemy do miękkości . Pod koniec gotowania do garnka wrzucić wątróbkę (nie wylewamy wywaru). Ugotowane mięso wyciągamy z garnka studzimy i oddzielamy od kości. W rosole moczymy bułki. Cebulę kroimy i smażymy na oleju .Wszystko mielimy maszynką do mielenia 3 razy na drobnych oczkach . Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, doprawiamy solą i przyprawami. Pieczemy do momentu aż pasztet się zarumieni .